De wondere wereld van Portugal – Roadtrip 2022

De wondere wereld van Portugal – Roadtrip 2022

Langzamerhand beginnen we allemaal een beetje te leren leven met corrie. En nee, dan heb ik het niet over de storm van vandaag, maar over corrie corona covid-19. Persoonlijk had ik er liever helemaal niet mee leren leven, maar ja als het moet dan moet het. In 2020 heb ik vrijwel niet gereisd. Ik vond dit natuurlijk helemaal niks en had daarom zin om in 2021 super veel mooie tripjes te maken. Dat is gelukt, maar de ideeën van een wat langere reis spookte nog steeds door mijn hoofd, en ook door het hoofd van mijn vriendin. Daarom besloten we, na flink wat tegenslagen, om te gaan roadtrippen door Portugal!

Ik heb een aantal jaar geleden een maandje in Portugal gewerkt, dus wist al een beetje wat het land te bieden heeft. Tegelijkertijd wist ik ook dat er nog heel veel te ontdekken viel in zowel het binnenland als aan de kust. Daarom hakten we eind december 2021 de knoop door en besloten we om een enkeltje naar Portugal te boeken. Vandaag vertel ik je in grote lijnen hoe onze roadtrip is bevallen en deel ik een aantal tips. De komende weken kun je meer Portugal gerelateerde blogs verwachten waarin ik overal wat dieper in ga op hoe of wat!

De eerste stap die we moesten maken was het kiezen van ons startpunt. We waren er al snel uit dat dit Lissabon moest worden! Hier zijn we allebei nog nooit geweest en het leek ons een goed idee om te starten met de drukte van een citytrip om vervolgens lekker tot rust te komen in het binnenland en zuiden.

We vlogen op woensdag naar Lissabon waar we twee nachtjes hebben verbleven. Je verwacht het misschien niet, maar Lissabon viel ons allebei een beetje tegen. Je kunt zien en voelen dat de stad keihard geraakt is door corona en dat er veel armoede heerst. Wij zaten in een vrij luxe hotel op een goede plek, maar voelden ons ’s avonds in het donker niet helemaal veilig in deze omgeving.

Afijn, na twee nachtjes Lissabon waren we klaar voor ons grote roadtrip avontuur! Het was de hoogste tijd om de auto op te halen. Het huren van de auto hebben we in Nederland geregeld via Sunnycars.nl (no spon, helaas). Dit is allemaal goed geregeld en je betaalt hier een all inclusive prijs met o.a. je verzekeringen. Je hoeft dus alleen maar je benzine te betalen tijdens je trip! Wij hadden ervoor gekozen om de auto op vrijdag op te halen op de luchthaven. Gelukkig was het niet druk bij de balie, maar ik heb verhalen gehoord dat het zomers erg druk kan zijn hier. Houd hier dus zeker rekening mee tijdens je planning!

Vanuit Lissabon zijn wij, via soms wat hobbelige wegen, richting Nazaré gereden. Dit ligt ten Noorden van Lissabon. We waren eigenlijk niet van plan om richting deze kant te rijden, maar onze aandacht werd getrokken door de weersvoorspellingen van dat weekend. Nazaré is namelijk dé surf hotspot van, misschien wel, de wereld en er werden golven verwacht van 10 tot 15 meter hoog! Dit wilden we toch wel graag meemaken en we hebben er ook zeker geen spijt van gehad. Ik kan zeker aanraden om een dagje naar Nazaré te gaan tijdens je roadtrip door Portugal! Aan 1 dag Nazaré heb je zeker genoeg tijd om alles te zien en te genieten van de, soms enorm ruige, natuur.

Vanuit Nazaré zijn wij op zaterdag doorgereden naar het binnenland. Hier werden we getrakteerd op de mooiste uitzichten en qua rijden was het ook echt heel goed te doen. Er was geen kip op de weg! Oh ja, wij hebben er trouwens voor gekozen om tijdens onze volledige route de tolwegen te vermijden. Dit omdat wij graag iets wilde zien van het land en we 2 uur lang snelweg simpelweg geen reet aan vinden. 🙂

Na ongeveer vier uurtjes onderweg te zijn, inclusief een half uurtje pauze, kwamen we aan in het kleine Ferreira do Alentejo. Een mega klein ”gehucht” in het binnenland van Portugal. Je vraagt je vast af hoe en waarom wij hier terecht zijn gekomen. Nou, dat hadden wij ook wel eventjes hoor. Maar wij zijn hiernaar toe gegaan omdat wij een super vette slaapplek hadden gevonden in de vorm van een Tiny House! Hierover later meer in een nieuwe blog waarin ik je alles vertel over onze slaapplekken tijdens de roadtrip.

Helaas was het de eerste nacht enorm koud in het binnenland en zijn we hierdoor allebei heel erg verkouden geworden. Omdat het toch zo’n mooie locatie was en de weersvoorspellingen er beter uitzagen voor de nacht erna, besloten we om nog wel een nachtje extra te blijven. Hierna was het de hoogste tijd om door te rijden naar het zuiden!

Hier keek ik al een paar dagen naar uit. Ik wist namelijk hoe mooi het zuiden is en ik keek enorm uit naar wat zonnestralen! In het zuiden hebben we de volgende route afgelegd:
Sagres –> Lagos –> Ferragudo –> Carvoeiro –> Albufeira –> Olhão –> Faro

Ik heb het even iets overzichtelijker gemaakt, omdat ik over het gedeelte van onze roadtrip langs de kust uren kan vertellen. Dit ga ik ook zeker doen, maar daar lees je later meer over.

Tips voor een roadtrip door Portugal

  • Huur van tevoren een auto. Dit kan je een hoop tijd schelen op de luchthaven en zo weet je ook zeker dat het geregeld is voor vertrek. Wij huurden een auto voor 2 weken en kwamen eigenlijk tijd tekort, maar het is zeker te doen wanneer je dezelfde route aflegt als dat wij hebben gedaan.
  • Ga in het laagseizoen. Wij hebben nu zelf meegemaakt hoe goedkoop je kunt reizen in het laagseizoen. De prijzen van accomodaties liggen echt veel lager waardoor je voor hetzelfde geld als in de zomer nu een heel mooi appartement kunt huren. Houd er echter wel rekening mee dat er in het laagseizoen veel eettentjes dicht zijn. Check van tevoren altijd even de openingstijden! (Doe dit op hun eigen socials of bel ze even, de informatie op Google klopt vaak niet! )
  • Maak genoeg tijd vrij om te relaxen. Wij kwamen er na een aantal dagen roadtrippen achter dat het best wel vermoeiend is om snel van plek naar plek te gaan. Daarom hebben wij besloten om bijna overal minimaal 2 nachtjes te overnachten. Op die manier konden wij meer genieten van de ervaringen en waren we meer uitgerust.
  • Plan je route vooraf. Wij hebben dit zelf maar heel globaal gedaan. We wisten waar we gingen starten en waar we wilden eindigen en vonden dit ook het belangrijkste. Op die manier konden we wat gerichter naar accomodaties en leuke dorpjes zoeken.

De komende weken lees je meer blogs over Portugal waarin ik je alle ins en outs ga vertellen. Ik ben heel benieuwd of ik je met deze blog al een beetje enthousiast heb kunnen maken?

Stay tuned en tot snel,

Liefsje,

Lisa3 gedachten over “De wondere wereld van Portugal – Roadtrip 2022”

Geef een reactie